Influenza della dieta su Sitophilus granarius (L.) e S. oryzae (L.). I. Ovideposizione

Fiorella Chiesa, Franco Frilli

Abstract


INFLUENCE OF DIFFERENT DIETS ON SITOPHILUS GRANARIUS (L.) AND S. ORYZAE (L.). I. OVIPOSITION

The oviposition of Sitophilus granarius and S. oryzae was studied, at the same conditions of light, T and RH, on cereal stored grains (wheat, barley, pop-corn and yellow dent corn) and alimentary pasta (pasta containing eggs, maize pasta, brown pasta, two short shape durum wheat pasta and one long shape of the kind “Bigoli”). The total number of laid eggs and the fecundity evolution were recorded allowing to establish what sort of cereal grains and pasta is the most open to S. granarius and S. oryzae attack. For both species wheat, barley and pasta containing eggs were the most preferred for oviposition, while the pasta “Bigoli” was the less. S. oryzae has laid eggs into all the substrates, mainly pasta, more than S. granarius.

Key words: seeds, pasta, grain weevil, rice weevil, reproduction.

A parità di condizioni di T, luce e Ur è stata studiata l’ovideposizione di S. granarius e di S. oryzae su cereali (grano tenero, orzo decorticato, mais vitreo da pop-corn e mais dentato giallo) e paste alimentari (pasta all’uovo, pasta di mais, pasta integrale, due paste corte di semola di grano duro non integrali e una pasta di semolato di grano duro tipo “Bigoli”) rilevando il numero totale di uova deposte e l’andamento dell’ovideposizione delle femmine. Per entrambe le specie, grano, orzo e pasta all’uovo sono risultati i substrati maggiormente preferiti per ovideporre, mentre la pasta tipo “Bigoli” si è rivelata la meno adatta. S. oryzae ha deposto su tutti i substrati considerati, soprattutto sulle paste, con maggior facilità rispetto a S. granarius.

Parole-chiave: semi, pasta, punteruolo del grano, punteruolo del riso, riproduzione.


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DOI: https://doi.org/10.15162/0425-1016/788

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ISSN: 0425-1016 E-ISSN: 2611-8041 (OnLine)